• Genus Serum – Kurkumin Nano

    Faktor-faktor yang menghadkan kurkumin seperti tahap bio-ketersediaan, rendah daya larut serta jangka separuh hayat biologi singkat telah mendorong pembangunan Genus Serum. Kurkumin terlarut yang dilindungi, dihantar sebagai ‘micelles’ bersaiz 10 nanometer mampu memeberi kadar penyerapan tinggi.

 Makanan Tambahan Kurkumin

Kurkumin adalah polifenol yang diperolehi dari rizom (batang yang seakan akar) tumbuhan Curcuma Longa, lebih dikenali sebagai kunyit. Banyak penyelidikan yang dilakukan sejak 50 tahun yang lalu telah mengesahkan bahawa kunyit mempunyai kandungan antioksidan dan anti-keradangan yang sangat tinggi.

Produk makanan tambahan atau makanan tambahan kesihatan berasaskan kunyit yang terdapat di pasaran masakini hanya menggunakan 95% Curcuminoids, salah satu derivatif kurkumin. Pengguna mungkin tidak menyedari bahawa curcuminoids yang terkandung di dalam produk-produk itu, apabila dimakan atau diminum, tidak boleh untuk menembusi saluran darah badan kita disebabkan oleh saiz partikelnya yang agak besar. Oleh yang demikian, dos curcumin yang lebih tinggi diperlukan untuk menberikan jumlah serapan yang cukup bagi memberikan kesan khasiat kesihatan yang di perlukan. Malangnya, pengambilan secara begini mendatangkan kemudaratan.

Makanan Tambahan Kesihatan Kurkumin

Kurkumin yang menawarkan 100% kurkumin dari gred farmasi asli, telah diperkenalkan baru-baru ini. Melalui kajian dan penyelidikan berteknologi tinggi berjaya dihasilkan. Partikel-partikel kurkumin mampu dikecilkan sehingga bersaiz nano; tersangat halus dan mampu larut sepenuhnya di dalam air. Inilah keajaiban Kurkumin yang mampu memberikan manfaat kesihatan yang menakjubkan seperti membantu pencegahan dan rawatan kanser, penyakit berkaitan kardiovaskular, kencing manis, Alzheimer dan berbagai lagi, kepada mereka yang mengambilnya setiap hari.

Penemuan ini telah berjaya menyelesaikan isu kelarutan curcumin dalam air yang amat rendah yang dihadapi oleh produk makanan kesihatan dan makanan tambahan berasaskan curcumin yang terdapat di pasaran sekarang.

Kurkumin adalah produk makanan tambahan kesihatan yang bersaiz nano yang mudah larut dalam air. Ia adalah satu-satunya produk di dunia yang mempunyai tahap Bioketersediaan (bioavailability) yang sangat tinggi. Justeru, ia mampu meningkatkan keberkesanan rawatan penyakit ke tahap paling tinggi. Pengambilan kunyit kurkumin menjadi sangat mudah, tidak memudaratkan dan ke semua manfaat kesihatan kurkumin dapat kita raih.

Produk Kurkumin ini telah berjaya memudahkan kita mengambil kurkumin saban hari (sila ke muka “Dos Yang Disyorkan” untuk maklumat lanjut). Faktor ini amat penting bagi keberkesanan pengambilan bahan asli ini yang sarat dengan khasiat kesihatan semulajadi bgi membolehkan kita meraih pelbagai manfaat kesihatan kurkumin yang menakjubkan lagi luar biasa – cuma dengan kunyit nano!